Van egy
hasznos tipped?

Konyhabútor készítés előtt

Az egyedi, tartós, igényes konyhabútor készítése ma már nem vágyálom, hanem elérhető, megfizethető szolgáltatás a bútorkészítők részéről. De mire érdemes figyelni a konyhabútor tervezésekor?

Keret Konyhabútor készítés előtt A konyhában gyakorlatilag 5 funkcionális részre oszlik a terület.

1. Élelmiszerek tárolására kialakított részek: A hűtendő dolgoknak értelemszerűen ott a hűtőszekrény, a többi élelemnek, száraz alapanyagoknak és fűszereknek pedig a spájz (ahol a hely megengedi), a konyhapult egy része, illetve a polcok.
2. Tálalás: Tányérok, poharak, evőeszközök, edények helye.
3. Munkafelület: A feldolgozáshoz szükséges szabad terület, ahol pucolni, vágni, aprogatni, keverni, nyújtani, stb. lehet.
4. Sütés-főzés: Ide tartozik a tűzhely, mikró, esetenként páraelszívó.
5. Mosogatás: A mosogató és mosogatótálca helye, illetve ahol a hely megengedi, beépített mosogatógép.

Fentiekből látszik, hogy a konyhabútor megtervezése során helyet kell biztosítanunk számtalan dolog számára, és az öt funkcionális felosztás szerinti terület nem jelenti feltétlenül azt, hogy fizikálisan is öt területre lesz osztva a konyhabútor. Sőt, az esetek többségében a konyhabútor sokkal több részből áll fiókjaival, zárható és nyitott polcos elemeivel, belső tároló rekeszeivel.

A lényeg, hogy a konyhabútor kialakítása kövesse a felhasználási logikát, és ne kelljen egy-egy munkafázis során a konyha egyik végéből a másikba menni. Pl. a munkafelületet érdemes a tűzhely mellé tervezni, hogy a főzésre előkészített, felvagdalt alapanyagokat rögtön be is tudjuk rakni a fazékba.

A konyhabútor lehetséges elrendezései

1. Egysoros konyhabútor: Tipikusan panellakásokba ajánlott, vagy oda, ahol egyetlen falfelület áll rendelkezésre a bútor számára.
2. Kétsoros konyhabútor: Oda ajánlott, ahol a konyha szélessége legalább 240 cm. Előnye, hogy sokkal nagyobb munkafelületet biztosít.
3. L-alakú konyhabútor: Panellakásokba, illetve oda, ahol két egymás melletti falfelület szabad.
4. U-alakú konyhabútor: Nagyobb területű konyhákba megfelelő választás ez a fajta konyhabútor, a min. ajánlott szélesség itt is 240 cm.
5. Konyhabútor sziget: Amerikai stílusú konyhánál javasolt, nagy területet igényel.
6. G-alakú konyhabútor: Amerika típusú konyhánál javasolt, nagy helyet igényel.

Weboldal címe: budapestkonyhabutor.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI BÚTOR TIPPEK

A motoros redőny előnyeiről

A motoros redőny előnyeiről

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy szerintük mik a motoros redőny előnyei a hagyományos modellel szemben, valószínűleg a kényelmes használatot és kezelhetőséget említenék elsőként a legtöbben. Való igaz, hogy sokkal könnyebb megnyomni egy gombot, mint gurtnival felhúzni és leengedni az árnyékolót, de a redőnymotorok adott esetben sokkal többet is nyújthatnak a puszta komfortnál.

Garázskapu - mekkorát, milyet, hogyan?

Garázskapu - mekkorát, milyet, hogyan?

A kertes ház nemcsak a lakóknak jelent extra kényelmet, hanem a család négykerekűjének is. A garázsban tartott autó kevésbé amortizálódik, nem veszít olyan gyorsan az értékéből, és pöccre indul a legnagyobb téli hidegben is. Ehhez azonban elengedhetetlen egy jó minőségű garázskapu is, mely egyszerre esztétikus és praktikus, miközben a ház és a kocsi biztonságát is szavatolja.

Lobogjon a tűz!

Lobogjon a tűz!

Amennyiben otthonunk adottságai megengedik, mindenképp érdemes eljátszani a kandalló építés gondolatával. Napjainkban már nem pusztán esztétikai értékkel bír ez a fűtőberendezés, sőt: adott körülmények között akár egy kandalló is kimondottan gazdaságos megoldást jelenthet egy konvektorral szemben.

Megmentettük a falu templomát!

Megmentettük a falu templomát!

Aprócska dunántúli szülőfalumban 2012-ben választottak polgármesterré. Nem akartam én politikus lenni, csak valahogy így alakult… de hagyjuk is, ez egy másik történet. Szegény kis település a miénk, mit szépítsem. Munka nem nagyon akad, van viszont kocsma, posta, iskola és egy templom. Utóbbi a falu dísze - vagyis volt valaha, mert 5 éve még az összedőlés határán egyensúlyozott.

A jó porszívó(k) ismérvei

A jó porszívó(k) ismérvei

A boltok polcain hemzsegnek a száraz nedves porszívó(k). Léteznek pénztárcakímélő, de méregdrága darabok is több színben, méretben. Hogy mire érdemes odafigyelnie a kiválasztás során, most elmondjuk.