Van egy
hasznos tipped?

Konyhabútor készítés előtt

Az egyedi, tartós, igényes konyhabútor készítése ma már nem vágyálom, hanem elérhető, megfizethető szolgáltatás a bútorkészítők részéről. De mire érdemes figyelni a konyhabútor tervezésekor?

Keret Konyhabútor készítés előtt A konyhában gyakorlatilag 5 funkcionális részre oszlik a terület.

1. Élelmiszerek tárolására kialakított részek: A hűtendő dolgoknak értelemszerűen ott a hűtőszekrény, a többi élelemnek, száraz alapanyagoknak és fűszereknek pedig a spájz (ahol a hely megengedi), a konyhapult egy része, illetve a polcok.
2. Tálalás: Tányérok, poharak, evőeszközök, edények helye.
3. Munkafelület: A feldolgozáshoz szükséges szabad terület, ahol pucolni, vágni, aprogatni, keverni, nyújtani, stb. lehet.
4. Sütés-főzés: Ide tartozik a tűzhely, mikró, esetenként páraelszívó.
5. Mosogatás: A mosogató és mosogatótálca helye, illetve ahol a hely megengedi, beépített mosogatógép.

Fentiekből látszik, hogy a konyhabútor megtervezése során helyet kell biztosítanunk számtalan dolog számára, és az öt funkcionális felosztás szerinti terület nem jelenti feltétlenül azt, hogy fizikálisan is öt területre lesz osztva a konyhabútor. Sőt, az esetek többségében a konyhabútor sokkal több részből áll fiókjaival, zárható és nyitott polcos elemeivel, belső tároló rekeszeivel.

A lényeg, hogy a konyhabútor kialakítása kövesse a felhasználási logikát, és ne kelljen egy-egy munkafázis során a konyha egyik végéből a másikba menni. Pl. a munkafelületet érdemes a tűzhely mellé tervezni, hogy a főzésre előkészített, felvagdalt alapanyagokat rögtön be is tudjuk rakni a fazékba.

A konyhabútor lehetséges elrendezései

1. Egysoros konyhabútor: Tipikusan panellakásokba ajánlott, vagy oda, ahol egyetlen falfelület áll rendelkezésre a bútor számára.
2. Kétsoros konyhabútor: Oda ajánlott, ahol a konyha szélessége legalább 240 cm. Előnye, hogy sokkal nagyobb munkafelületet biztosít.
3. L-alakú konyhabútor: Panellakásokba, illetve oda, ahol két egymás melletti falfelület szabad.
4. U-alakú konyhabútor: Nagyobb területű konyhákba megfelelő választás ez a fajta konyhabútor, a min. ajánlott szélesség itt is 240 cm.
5. Konyhabútor sziget: Amerikai stílusú konyhánál javasolt, nagy területet igényel.
6. G-alakú konyhabútor: Amerika típusú konyhánál javasolt, nagy helyet igényel.

Weboldal címe: budapestkonyhabutor.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI BÚTOR TIPPEK

Lakásfelújítás mesterfokon, figyelve a részletekre

Lakásfelújítás mesterfokon, figyelve a részletekre

Ha teljeskörű lakásfelújításba vágja fejszéjét különösen fontos, hogy megbízható, munkájukra igényes szakembereket találjon. Lehetőleg olyanokat, akik nem n+1 embernek szervezik ki a részfeladatokat.

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

A kéz a kézben járó környezetvédelem és energiatakarékosság ma már tendenciának számít. Jó példa erre, hogy egyre többen választják a megújuló energiaforrással összekapcsolt Nobo fűtőpanelt

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A jó alvást illetően az időtartam mellett a fekhely minősége is számít. Legyen az egy komfortos ágy a család kétlábú tagjainak, vagy egy kényelmes kutyafekhely a blökinek, ezen nem érdemes spórolni.

Őszi teendők a kertben

Őszi teendők a kertben

A meseszép színekkel megörvendeztető ősz nemcsak a gyönyörű látvánnyal, hanem némi kerti munkával is ellát minket – ezeket mutatjuk be a zöldhulladék elszállítástól a talajjavításig.

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Ha gondolunk a világításra, a kültéri lámpák fényében sötétedés után is csodálhatjuk a sövénykerítést, a zöld növényszigeteket, és minőségi időt tölthetünk a szabadban.