Van egy
hasznos tipped?

Kovácsoltvas termékek felújítása, tisztítása

A míves kovácsoltvas termékek és bútorok reneszánszukat élik, hisz a szépség mellett masszivitás, hosszú élettartam jellemzi ezeket a használati és dísztárgyakat. De hogyan kell ápolni őket?

Keret Kovácsoltvas termékek felújítása, tisztítása

Amennyiben régen volt megtisztítva az adott tárgy, első lépésként a rozsdát kell eltávolítani róla. A nagyon rozsdás kovácsoltvas termékek tisztításához használjunk drótkefét és csiszolópapírt. Ha csak néhány kisebb rozsdafoltról van szó, egy petróleummal átitatott ronggyal dörzsöljük, töröljük át alaposan. Fontos azonban, hogy teljesen eltávolítsuk a rozsdát, különben a recés, rozsdás felületre felvitt festékréteg gyorsan le fog válni.

Egy tipp: Kémiai rozsdátlanítást is alkalmazhatunk, ilyenkor a kovácsoltvas termékeken az esetlegesen visszamaradt rozsda a megfelelő vegyszer alkalmazásával vasfoszfáttá alakul át, ami tömör és jól tapadó réteget alkot, így a későbbi festéshez jó alapot biztosít. Az ehhez szükséges vegyszereket bármely barkács áruházban vagy vasboltban beszerezhetjük.

A kovácsoltvas termékek rozsdamentesítését követően lakkbenzines vagy terpentines ecsettel dörzsöljük át a felületeket és várjuk meg, míg megszáradnak.

Ezután jöhet a festés. Amennyiben a régi festékbevonatot festjük át, nem szükséges rozsdagátló alapozót használni; elegendő azt a kisebb felületi hibák korrigálására alkalmazni.

Fontos, hogy a kovácsoltvas termékek felületére a festéket mindig több rétegben hordjuk fel, és mindig várjuk meg, míg az előző réteg megszárad.

Minden kovácsoltvas korlát, kapu, bútor, kandalló, és egyéb tárgy élettartama jelentősen megnövelhető a megfelelő karbantartással, ápolással.

Weboldal címe: www.denkekandallo.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI BÚTOR TIPPEK

A motoros redőny előnyeiről

A motoros redőny előnyeiről

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy szerintük mik a motoros redőny előnyei a hagyományos modellel szemben, valószínűleg a kényelmes használatot és kezelhetőséget említenék elsőként a legtöbben. Való igaz, hogy sokkal könnyebb megnyomni egy gombot, mint gurtnival felhúzni és leengedni az árnyékolót, de a redőnymotorok adott esetben sokkal többet is nyújthatnak a puszta komfortnál.

Garázskapu - mekkorát, milyet, hogyan?

Garázskapu - mekkorát, milyet, hogyan?

A kertes ház nemcsak a lakóknak jelent extra kényelmet, hanem a család négykerekűjének is. A garázsban tartott autó kevésbé amortizálódik, nem veszít olyan gyorsan az értékéből, és pöccre indul a legnagyobb téli hidegben is. Ehhez azonban elengedhetetlen egy jó minőségű garázskapu is, mely egyszerre esztétikus és praktikus, miközben a ház és a kocsi biztonságát is szavatolja.

Lobogjon a tűz!

Lobogjon a tűz!

Amennyiben otthonunk adottságai megengedik, mindenképp érdemes eljátszani a kandalló építés gondolatával. Napjainkban már nem pusztán esztétikai értékkel bír ez a fűtőberendezés, sőt: adott körülmények között akár egy kandalló is kimondottan gazdaságos megoldást jelenthet egy konvektorral szemben.

Megmentettük a falu templomát!

Megmentettük a falu templomát!

Aprócska dunántúli szülőfalumban 2012-ben választottak polgármesterré. Nem akartam én politikus lenni, csak valahogy így alakult… de hagyjuk is, ez egy másik történet. Szegény kis település a miénk, mit szépítsem. Munka nem nagyon akad, van viszont kocsma, posta, iskola és egy templom. Utóbbi a falu dísze - vagyis volt valaha, mert 5 éve még az összedőlés határán egyensúlyozott.

A jó porszívó(k) ismérvei

A jó porszívó(k) ismérvei

A boltok polcain hemzsegnek a száraz nedves porszívó(k). Léteznek pénztárcakímélő, de méregdrága darabok is több színben, méretben. Hogy mire érdemes odafigyelnie a kiválasztás során, most elmondjuk.